Erilaisia näkökulmia sairauksiin

 

 

 

 

 

Suomalaisessa yhteiskunnassa painotetaan sairauksien biologista puolta, myös psyyken ongelmissa. Mielenterveysongelmien taustalla ajatellaan olevan jokin aivoissa oleva ongelma. Jos ongelma on biologinen, silloin se pitää korjata lääkkeillä. Mielestäni lääkehoidon tärkeyttä painotetaankin aivan liikaa. Mitä muita näkökulmia sairauksiin sitten on olemassa? Yksi näkökulma on holistinen, jossa ihminen otetaan huomioon kokonaisuutena. Holistiseen näkemykseen kuuluu myös ihmisen henkisen puolen huomioiminen, lue lisää kuudesaisti.net

Esimerkiksi shamaanit katsovat sairauksia hyvin erilaisesta näkökulmasta:

There are only 4 basic causes of disease: losing your soul, chronic fear, spiritual intrusions and possessing spirits, disharmony.” (Lähde: awarenessact.com)

Itse toivoisin, että myös henkinen puoli otettaisiin enemmän huomioon ihmisiä hoidettaessa. Valitettavasti erityisesti mielenterveyspotilaiden kanssa henkisyys usein pistetään sairauden piikkiin. Uskon, että monilla juuri se henkinen puoli auttaa selviytymään vaikeista sairauksista. Itseäni on auttanut paljon elämässä esimerkiksi kohtaloon uskominen, vaikeudet on helpompi sietää, kun ajattelee että näin oli tarkoitettu. Logoterapiassa hyödynntetään juuri tällaista ajattelua. ”Vaikka fyysinen tai psyykkinen meissä sairastuisi, henkinen ei koskaan!” (logoterapia.fi)

Hoitotyön ammattilaiset usein hoitavat vain sairautta ja unohtavat ihmisen kokonaan. Uskon että olemme kuitenkin menossa pikku hiljaa parempaan suuntaan näissä asioissa. Toivon että tulevaisuudessa ihmiset saavat parempaa hoitoa, myös psykiatrisella puolella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *